Klasični osvežilci zraka: ali so varni?

Nakupovanje daril: stres ali užitek?
22.04.2021
Obilje v majhni kapljici
24.01.2022

Naravni osvežilci zraka

Potencialno škodljive sestavine klasičnih osvežilcev zraka


Dnevno smo obdani z osvežilci zraka - na delovnem mestu, v podjetjih, v javnih prostorih, šolah, domovih prijateljev in družine, v taksijih in avtomobilih in zadnje čase postaja to praksa tudi v trgovinah. Na prodajnih policah jih najdete v številnih oblikah: električni, samodejni pršilniki, geli, kroglice, vtičniki, ogrevana olja, razpršila (spreji), sveče in še veliko več.

Ta nenehna izpostavljenost osvežilcem zraka je lahko zaskrbljujoča, saj le-ti vsebujejo sestavine, ki so povezane z različnimi vplivi na zdravje. Raziskovalci so izmerili in prepoznali kemikalije za osvežitev zraka, ki so povezane z rakom, nevrotoksičnostjo in vplivi na motnje endokrinega sistema (sistem, ki skrbi za uravnavanje hormonov). Veliko ljudi zaradi izpostavljenosti dišavam doživlja glavobole in ima težave z dihanjem. Morda se res imenujejo osvežilci zraka, vendar ni nujno, da tako tudi učinkujejo. Osvežilci zraka dejansko ne izboljšajo kakovosti zraka, saj ne odstranjujejo nečistoč v zraku. Kadar imamo opravka s slabimi vonji v prostoru, poskrbimo raje najprej za očiščenje zraka in šele potem zrak odišavimo po svojem okusu.

Tokrat bomo nekoliko bolje pogledali v vsebino klasičnih osvežilcev zraka.

Kakovost zraka v prostorih


Vsi se zelo dobro zavedamo kakovosti zraka, ki ga dihamo zunaj na prostem. V Sloveniji smo lahko še hvaležni, da imamo veliko gozdov in zelenja, ki nam pomaga naravno prečistiti zrak. Ampak ali ste vedeli, da je zrak v naših domovih lahko bolj toksičen kot zunanji zrak? Gospodinjski izdelki, kot so osvežilci zraka, čistila, izdelki za osebno nego, gradbeni materiali, celo pohištvo in oblačila znatno prispevajo k onesnaževanju zraka v zaprtih prostorih. In to dejstvo je pomembno, saj zaradi našega načina življenja večino časa preživimo v zaprtih prostorih. Razveseljujoče dejstvo pa je, da na kakovost zraka v svojem domu lahko sami veliko bolj vplivamo, kakor na kakovost zraka na prostem. Klasični osvežilci zraka vsebujejo številne kemikalije, povezane s toksičnimi učinki. Med te sestavine spadajo na primer hlapne organske spojine, benzen, formaldehid, toluen, ksilen, ftalati in druge. Formaldehid je znan kot rakotvorna snov. Koncentracije se seveda višajo z hkratno uporabo različnih izdelkov (čistila, osvežilci, parfumi, …). Poleg tega se škodljiv učinek teh primarnih sestavin iz izdelkov s kemičnimi sestavinami dodatno ustvarja še z mešanjem le-teh z ozonom. Tako nastanejo nove snovi (sekundarni onesnaževalci zraka) kot na primer acetaldehid, aceton, pikrinska kislina in metil vinil keton. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da se te kemikalije iz izdelkov absorbirajo v pohištvo, stene, preproge in drugo in se lahko sproščajo v zrak še dolgo po tem, ko npr. osvežilec zraka ni več v uporabi.

Zaskrbljujoče kemikalije v osvežilcih zraka


Osvežilci zraka vsebujejo dišavne sestavine, ki dajejo vonj, vsebujejo pa tudi druge sestavine, ki:
- dišavo enakomerno porazdelijo ali vežejo na tekočino, gel ali trdno podlago;
- razpršijo snovi in
- ohranjajo izdelek.

Dejansko so lahko nekatere odišavljene sestavine (kot topila) vsebovane v še višjih koncentracijah kot sestavine, ki dajejo vonj (dišave). V nadaljevanju navajamo škodljive sestavine izdelkov, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, druge običajne sestavine osvežilcev zraka in sekundarne onesnaževalce zraka ter njihove domnevno negativne vplive na zdravje:

1,4-diklorobenzen: je hlapna organska spojina, ki lahko poslabša pljučno funkcijo. Motnje pljučne funkcije so še posebej zaskrbljujoče za astmo ali druge bolezni dihal, zlasti za otroke.
Acetaldehid: verjetna rakotvorna snov.
Benzen: Razvrščen je kot rakotvorna snov, ki povečuje tveganje za raka in druge bolezni in je tudi zloglasni vzrok za odpoved kostnega mozga. Znatne količine epidemioloških, kliničnih in laboratorijskih podatkov povezujejo benzen z aplastično anemijo, akutno levkemijo, nepravilnostmi kostnega mozga in boleznimi srca in ožilja.
Formaldehid: je znana rakotvorna snov. Inhaliranje formaldehida v večjih koncentracijah povzroča glavobol, vnetje grla in težave z dihanjem, lahko pa tudi sproži ali poslabša napad astme.
Parabeni: povezani so z rakom dojke in vplivajo na moteno delovanje hormonskega sistema.
Ftalati: so povezani z motnjami delovanja endokrinega sistema (uravnavanje hormonov), vključno s poškodbami ženskega reproduktivnega sistema, prirojenimi napakami in manjšim številom semenčic pri moških.
Stiren: je poznan kot rakotvoren in obstaja možna povezava z degenerativnimi motnjami živčnega sistema.
Toluen: Vdihavanje toluena v nizkih do zmernih koncentracijah lahko povzroči utrujenost, zmedenost, šibkost, izgubo spomina, slabost, izgubo apetita, izgubo sluha in izgubo barvnega vida. Nekateri od teh simptomov običajno izginejo po prenehanju izpostavljenosti. Toluen pa je veliko manj toksičen kot benzen in ga zato v veliki meri nadomešča kot aromatično topilo v kemični pripravi.
Ksilen: Glavni učinek vdihavanja hlapov ksilena je zaviranje delovanja centralnega živčnega sistema s simptomi kot so glavobol, omotica, slabost in bruhanje. Dolgotrajna izpostavljenost v nizkih količinah lahko povzroča glavobole, razdražljivost, depresijo, nespečnost, vznemirjenost, izjemno utrujenost, tresenje, izgubo sluha, poslabšanje koncentracije in slabši kratkotrajni spomin.

Poleg tega razpršilci dišav pod pritiskom vsebujejo škodljive potisne pline kot sta butan ali propan, ki se lahko nalagajo v telesu. Najbolj varna in nemalokrat tudi najbolj učinkovita izbira je tako gotovo naravni dišalec prostora.

Trditve kot so naravne, zelene in podobno pa so velikokrat uporabljene v tržne namene in ne predstavljajo nujno tudi zdravju prijazne in kakovostne sestavine. Na primer, pri testiranju izdelkov z oznako "naravni" je bilo v eni od študij ugotovljeno, da 86 odstotkov testiranih izdelkov vsebuje enega ali več ftalatov.

Pri izbiri izdelkov za svoj dom (tako izdelkov za čiščenje kot za izboljšanje kakovosti zraka) se prepričajte, da le-ti vsebujejo res kakovostne in naravne sestavine (tiste, ki nam jih je dala narava v njeni najbolj izvorni obliki, čim manj predelane).

Namigi za svež zrak v prostoru


Prav, sedaj se zavedamo, kakšne vplive imajo osvežilci zraka in drugi izdelki s škodljivimi kemijskimi sestavinami name. Toda kako naj poskrbim, da moj dom lepo diši?

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov, kako doseči, da v prostoru dihamo kakovosten zrak.

Poiščite izvor smradu. Če je v vašem domu neprijeten vonj, poiščite izvor težave. Kaj povzroča smrdljivo plesen? Ali imamo mačka, ki ne uporablja stelja? Je to stara preproga, ki jo je treba odstraniti? Morda preveč rož, ki povzročajo vlago? Če izsledite in odstranite vonj pri izvoru, ne bo treba prikrivati vonja z dišavami.

Soda bikarbona je varen način za vpijanje vonjav. Če imate vonj, ki se ga ne morete otresti, pustite majhne posodice s sodo bikarbono nekaj dni na izvoru smradu. Soda bikarbona je odlična tudi v hladilnikih, na dnu smetnjakov in vrečk ter na drugih območjih, kjer je to potrebno. Soda bikarbona vsrka vonjave, namesto da bi jih prikrivala, zato jo redno zamenjajte.

Prezračujte ne samo prostor, ampak tudi naprave. Namestite prezračevalni krožni sistem, ki sesa zrak, ga prečisti in nato spusti nazaj v vaš dom. Če to ni mogoče, med kuhanjem odprite okno. V dneh dobre kakovosti zunanjega zraka odprite okna, da vnesete nov zrak. To prakso priporočamo tudi pozimi - četudi traja le nekaj minut. Če gradite nov dom, je odlična rešitev vgradnja prezračevalnega sistema. Uporabite sesalnik s HEPA filtrom za sesanje usedlih delcev, da se izognete njihovemu ponovnemu kroženju v zrak in pogosto sesajte. S tem preprečite, da se kemikalije »usedajo« na pohištvo, preproge, parket in podobno.

Obkrožite se z zelenjem. Rastline filtrirajo zrak in absorbirajo strupene delce iz zraka. Največjo zmožnost na tem področju imajo čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum), taščin jezik (Dracaena trifasciata) in mirna lilija (Spathiphyllum). Izboljšajo kakovost zraka v zaprtih prostorih, saj te rastline zrak dobesedno naravno filtrirajo. Čopasta zelenčica na primer učinkovito odstranjuje strupene spojine v zraku kot sta formaldehid in ksilen. Mirna lilija iz zraka odstranjuje amoniak, benzen, formaldehid in trikloretilen. Venda pozor! Če imate vlago v stanovanju, ne pretiravajte s številom rož, saj bodo le-te vlago še povečale in možnost za nastanek plesni bo večja.

Naj bodo stvari čiste! Z rednim čiščenjem običajnih izvorov smradu (pomislite na stranišča, gospodinjske aparate ali površine, ki jih uporabljajo hišni ljubljenčki), lahko preprečite vonjave, še preden se začnejo širiti po prostoru.

Prosite svoje bližnje, da vam povejo, kakšen je zrak v vašem domu. Naši možgani se namreč sčasoma navadijo na vonj, zato morda več ne vohamo potencialno slabega zraka v svojem domu.

Sedaj, ko ste odstranili izvore smradu, poskrbeli za kroženje in filtriranje zraka, očistili zrak, ki ga dihate, lahko po želji svoj zrak res naravno odišavite. Najbolj naravna rešitev je zagotovo svež šopek rož ali svežih začimb. Če pa želite nekoliko bolj intenzivne in dlje trajajoče vonje so najboljša izbira čista eterična olja, v vodi kuhana cimetova palčka, klinčki in podobno. Dobra izbira so tudi dišeča zelišča, ki jih nekoliko zanetimo in oddajajo prijeten vonj – na primer kadilo belega žajblja, če vas seveda ne moti spremljajoči vonj po dimu.

Pri eteričnih oljih in mešanicah čistih eteričnih olj pazite, da jih ne uporabljate neposredno na koži, saj gre za zelo koncentrirane naravne snovi, ki lahko s tako uporabo povzročijo alergijsko reakcijo. Zato jih vedno redčite – z baznim rastlinskim oljem ali pa jih nanašajte na osnovo kot je Aromica, kos lesa ali glino. To osnovo za dišavo postavite v svoj najljubši prostor in uživajte v čudovitih vonjih.


Tanja